Nederland lijkt op de Olympische Spelen van Parijs een recordaantal medailles te gaan behalen. Volgens de voorspellingen kan TeamNL rekenen op 34 medailles, waarvan 17 keer goud.
Dit is een opvallende prestatie, zeker gezien het verleden van Nederland op de Spelen. Het succes is mede te danken aan een streng en soms controversieel topsportbeleid. Een belangrijke stap hierin was het verstrekken van vaste inkomens aan topsporters.
Een avond om te herinneren
Stel je voor: het is donderdagavond 8 augustus, iets voor half tien. Femke Bol nadert de finish van de 400 meter horden na een bloedstollende race en pakt goud.
Je zit thuis op de bank, schreeuwend naar de tv om haar unieke prestatie te vieren. Misschien wens je dat je erbij was in het kolkende Stade de France in Parijs, terwijl Bol haar ereronde loopt met de Nederlandse vlag om haar schouders.
Maar zijn we op dat moment nog even enthousiast? Met dertig medailles op de teller en een top 5-positie op de medaillespiegel, zijn we wellicht al een beetje verzadigd. Verwachten we al dat Bol zou winnen, gezien de sterke prestaties van TeamNL dit toernooi?
Terugblik op eerdere Spelen
Vergelijk deze situatie eens met de Olympische Spelen van 1988, waar Nederland slechts negen medailles won, waarvan slechts twee goud. Of denk aan de Winterspelen van Lillehammer 1994, waar Nederland helemaal geen goud won en slechts drie medailles in totaal behaalde. Het contrast met de huidige situatie kan bijna niet groter zijn.
Een opvallende prestatie
Maarten van Bottenburg, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en kenner van de internationale topsportwereld, benadrukt de uitzonderlijke prestatie van Nederland. “Nederland doet het nu gewoon écht heel goed.
Dat de voorspelling is dat we op de Spelen in Parijs mogelijk in de top 5 van de medaillespiegel eindigen, is echt bizar. Het is een enorm verschil met de periode tussen 1990 en 2000, toen we weinig wonnen. In de media was de stemming dat we een volk van losers waren, te soft en verwend. Dat blijkt dus niet te kloppen.”
De sleutel tot succes
Hoe komt het dat Nederland, een relatief klein land, zich nu kan meten met veel grotere landen? Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio eindigde Nederland met een recordaantal van 36 medailles (tien keer goud) als zevende van de 206 deelnemende landen. Hiermee bleef Nederland landen als Frankrijk, Duitsland en Italië voor.
De verwachtingen voor Parijs
Volgens het databedrijf Gracenote kan Nederland op de komende Spelen in Parijs zelfs nog beter presteren. Zij voorspellen een vierde plaats in de medaillespiegel, met 34 medailles waarvan 17 goud. Deze berekeningen zijn gebaseerd op resultaten van eerdere Spelen en de meest recente wereldkampioenschappen en andere grote wedstrijden.
Wie gaan er goud halen?
Gracenote voorspelt dat niet alleen Femke Bol goud zal winnen, maar ook baanwielrenner Harrie Lavreysen (drie keer), wielrenner Mathieu van der Poel, zwemster Tes Schouten en een groot aantal roeiers, zeilers en hockeyers.
Deze voorspelde zeventien gouden medailles zouden het huidige Nederlandse record verpletteren. In Sydney 2000 won TeamNL twaalf keer goud, mede dankzij zwemsters Inge de Bruijn (drie keer goud) en Pieter van den Hoogenband (twee keer goud) en wielrenster Leontien van Moorsel (drie keer goud).
Voorbehoud bij de voorspellingen
Natuurlijk blijven de marges in topsport vaak ongelooflijk klein en zijn de voorspellingen van Gracenote al enkele keren aangepast. Dit voorjaar werd Nederland nog ingeschat op 38 medailles, waarvan 18 keer goud. Desondanks blijft de verwachting hoog en is de kans groot dat Nederland opnieuw indruk zal maken in Parijs.
Toekomstige verwachtingen
De prestaties van TeamNL op de Olympische Spelen zijn een resultaat van jarenlang investeren in topsportbeleid en de ondersteuning van sporters.
Met de Olympische Spelen van Parijs voor de deur is het spannend om te zien hoe Nederland zal presteren. Zullen de voorspellingen van Gracenote uitkomen en zal Nederland een nieuw medaille-record vestigen?
Wat vind jij van deze voorspelling? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.