Afgelopen weekend stond de Eredivisie in het teken van de ‘Week van de Scheidsrechter’, een campagne van de KNVB om aandacht te vragen voor de rol van scheidsrechters en mogelijk nieuwe aanwas te werven. De actie was duidelijk zichtbaar: op de rug van de scheidsrechters prijkte de oproep ‘Word scheidsrechter’.
Toch was er tijdens de campagne weinig aandacht voor een belangrijk detail: het salaris van deze arbiters. En dat bleek, volgens Telegraaf-journalist Valentijn Driessen, juist een krachtig argument dat het werven van nieuwe scheidsrechters zou kunnen versnellen.
De financiële voordelen van het vak
In de voetbalpodcast Kick-off van De Telegraaf sprak Driessen over de financiële voordelen van een carrière als scheidsrechter in het betaalde voetbal. Volgens hem had de KNVB niet alleen de oproep ‘Word scheidsrechter’ moeten benadrukken, maar vooral moeten vermelden wat je ermee kunt verdienen.
“Ze hadden moeten zeggen wat je ermee kunt verdienen. Dat is gewoon godsgruwelijk veel,” aldus Driessen. De journalist refereerde aan het feit dat topwedstrijden flink wat geld opleveren voor de arbiters die deze begeleiden.
“Die gasten pakken meer dan 2500 euro per wedstrijd. Dat is toch lekker eten als je drie wedstrijden in de week kunt fluiten,” voegde hij toe.
Een goed betaalde bijbaan?
Driessen werd in de podcast bijgestaan door collega Mike Verweij, die nog wat meer details gaf over de salarissen van scheidsrechters in Nederland. “Voor topwedstrijden tweeduizend euro netto,” weet Verweij te melden.
Dit salaris geldt voornamelijk voor wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland, de Eredivisie, en kan nog verder oplopen als scheidsrechters ook internationale wedstrijden fluiten.
Presentator Pim Sedee was duidelijk verrast door de bedragen. Driessen vulde aan: “Vijf-sterrenhotel, een leaseauto ongetwijfeld en maar twee of drie keer in de week werken. Voor de rest helemaal niets.” Hiermee suggereert hij dat het werk van een scheidsrechter, vooral op het hoogste niveau, behoorlijk lucratief kan zijn. Het is dan ook geen baan waar je medelijden voor hoeft te hebben. “Als je dan ook internationaal fluit gaat het helemaal rap. Dus met Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük hoef je echt geen medelijden te hebben.”
Internationale scheidsrechters profiteren nog meer
Scheidsrechters die ook op internationaal niveau actief zijn, kunnen rekenen op nóg hogere inkomsten. Arbiters zoals Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük, die regelmatig Europese topwedstrijden en interlands fluiten.
Verdienen vaak nog meer door hun betrokkenheid bij internationale competities. Dit zorgt ervoor dat het maandelijkse inkomen van deze topfiguren in het vak flink kan oplopen.
Driessen was er duidelijk over dat hij dit best zou zien zitten: “Jij wil toch ook wel uitgefloten worden voor vijftienduizend euro netto in de maand? Ik wel hoor,” grapte hij. Daarmee benadrukte hij de aantrekkelijkheid van het scheidsrechtersvak, zeker op het hoogste niveau, waar de lonen ver boven het gemiddelde liggen.
Een ondergewaardeerd beroep?
Het gesprek in de podcast werpt een interessante vraag op: waarom is er niet meer aandacht voor de financiële kant van het scheidsrechtersvak? Het is een beroep dat vaak ondergewaardeerd wordt, maar de salarissen laten zien dat het zeker geen slechte carrièrekeuze is.
Met bedragen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s per maand en relatief weinig werkuren per week, zou het vak van scheidsrechter voor velen aantrekkelijk kunnen zijn.
De KNVB lijkt zich met de campagne vooral te richten op het sportieve en maatschappelijke aspect van scheidsrechter zijn. Maar de vraag blijft of meer transparantie over de salarissen niet een effectievere manier zou zijn om nieuwe scheidsrechters aan te trekken.
Zeker gezien de soms negatieve beeldvorming rondom het werk van scheidsrechters, zou het benadrukken van de financiële voordelen een slimme zet kunnen zijn.
Zou het vermelden van de salarissen meer mensen enthousiast maken om scheidsrechter te worden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!