In een ultieme poging om Vitesse van de ondergang te redden, heeft stadioneigenaar Michael van de Kuit – via zijn bedrijf Nedstede – een concreet reddingsplan gepresenteerd. De Arnhemse club verloor afgelopen vrijdag haar proflicentie, maar Van de Kuit wil voorkomen dat het doek definitief valt. Dat meldt De Telegraaf op basis van een ingezonden brief van de ondernemer.

De brief is gericht aan drie sleutelfiguren: burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, Vitesse-directeur Timo Braasch en Michel Schaay namens de groep ‘de Sterkhouders’. Van de Kuit maakt daarin duidelijk dat hij weinig vertrouwen heeft in de uitkomst van het beroep dat Vitesse heeft aangetekend tegen het licentieverlies. Toch ziet hij nog een kans — als er snel en doortastend wordt gehandeld.
Oplossing: terug naar de oude aandeelhoudersstructuur
De kern van het voorstel is om terug te keren naar de aandeelhoudersstructuur van vóór 24 januari 2024. Concreet betekent dat: het oprichten van een onafhankelijke stichting die het aandelenbezit van Vitesse tijdelijk overneemt. Deze stichting moet een onafhankelijk bestuur krijgen, dat het verkoopproces van de club aan een nieuwe, betrouwbare eigenaar in goede banen leidt.
Daarbij is het essentieel dat de huidige aandeelhouders hun belangen aan deze stichting willen overdragen. “Dat vereist bereidheid en samenwerking, maar het is de enige reële weg richting een geloofwaardig herstel van vertrouwen bij de KNVB en de beroepscommissie,” stelt Van de Kuit in zijn brief.
Tijdsdruk en juridische gevoeligheid
De tijd tikt: binnen vijf werkdagen na het intrekken van de proflicentie moest Vitesse formeel beroep aantekenen. Van de Kuit benadrukt dat de beroepscommissie kijkt naar de situatie zoals die is op het moment dat het beroep wordt behandeld. Daarom is snelheid geboden.
Opvallend is dat de licentiecommissie in een eerder stadium zelf al positief stond tegenover het idee van een stichting als oplossing voor de problematische aandeelhoudersstructuur. Die structuur – met vermeende banden met Russische geldschieters – is de belangrijkste reden voor het verlies van de licentie.
Van de Kuit zelf op afstand betrokken
Hoewel Van de Kuit een belangrijke rol speelt in het aandragen van deze oplossing, ziet hij voor zichzelf geen actieve rol in de dagelijkse gang van zaken bij Vitesse. Wel is hij bereid om zitting te nemen in de raad van commissarissen, waarmee hij op afstand toezicht zou houden.
Het is niet voor het eerst dat Van de Kuit zich nadrukkelijk mengt in het Vitesse-dossier. Als eigenaar van Stadion GelreDome heeft hij belang bij het voortbestaan van de club. Een leeg stadion is immers voor niemand aantrekkelijk, zeker niet voor investeerders of de gemeente.
Of zijn plan het verschil gaat maken, zal snel duidelijk worden. Eén ding is zeker: zonder ingrijpen dreigt een van de oudste clubs van Nederland definitief te verdwijnen uit het betaalde voetbal.