De carrière van Tara Moore, de 32-jarige Britse tennisster, staat op het punt een abrupt einde te vinden. De speelster, ooit bekend als de beste Britse in het dubbelspel, is namelijk voor vier jaar geschorst door de dopingautoriteiten. Dit komt nadat ze eerder nog vrijgesproken was, maar het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft onlangs die uitspraak herzien na een beroep van het Internationale Tennis Integriteitsagentschap (ITIA).

Ruim anderhalf jaar geleden werd Moore nog vrijgesproken door een onafhankelijke rechtbank, wat haar de kans gaf om in april 2024 terug te keren op de tennisbaan. Toch blijkt die herstart van haar carrière van korte duur, want de nieuwe beslissing betekent dat ze voorlopig niet meer mag deelnemen aan professionele wedstrijden. Haar vierjarige schorsing gaat met onmiddellijke ingang in, al wordt die wel gekort met de 19 maanden die ze al eerder geschorst was. In de praktijk betekent dit dat ze pas begin 2028 weer mag meedoen aan officiële wedstrijden.
De zaak draait om een positieve dopingtest uit mei 2022, toen Moore tijdens een toernooi in Colombia werd betrapt op het gebruik van nandrolon en boldenon. Deze stoffen staan op de lijst van verboden middelen vanwege hun prestatiebevorderende werking. Aanvankelijk werd Moore geschorst, maar ze wist zich te verdedigen met het argument dat haar positieve test het gevolg was van besmet vlees dat ze had gegeten. Dit leidde toen tot haar vrijspraak. Echter, na de nieuwe beoordeling door het CAS is gebleken dat Moore niet voldoende bewijs kon leveren dat de concentraties van de verboden middelen overeenkwamen met het eten van besmet vlees. Hierdoor werd haar zaak alsnog beslecht in het nadeel van de Britse.
Deze beslissing is een flinke klap voor Moore, die hiermee een groot deel van haar professionele tennisloopbaan zal missen. Ze behoort daarmee tot de zwaarst gestrafte spelers in recente jaren. Ter vergelijking: ook andere grote namen uit het tennis, zoals Janik Sinner en Iga Swiatek, werden recentelijk geconfronteerd met dopingonderzoeken. Hoewel zij ook schorsingen kregen, waren deze veel korter en hebben ze inmiddels hun carrières weer opgepakt, onder andere met een overwinning op Wimbledon.
Sinner en Swiatek konden na hun korte schorsingen weer op het hoogste niveau presteren, wat hen flinke prijzengelden opleverde. Sinner bijvoorbeeld verdiende ruim 3,5 miljoen euro met zijn Wimbledon-titel, waarvan hij door belastingen in Engeland en Polen een aanzienlijk deel moest afstaan. Toch is dit niets vergeleken bij de tegenslag voor Moore, die nu gedwongen wordt zich vier jaar afzijdig te houden van het professionele circuit.
Het verhaal van Tara Moore onderstreept hoe complex en streng het antidopingbeleid in de sport is geworden. Het illustreert ook dat zelfs na een eerdere vrijspraak, een zaak nog volledig kan worden herzien en kan leiden tot zware sancties. Voor Moore betekent dit waarschijnlijk het einde van haar tijd op het hoogste niveau. Fans en kenners zullen met gemengde gevoelens terugkijken op haar carrière, die nu abrupt wordt afgesloten door deze zware straf. De komende jaren zal ze alleen toekijken terwijl de tenniswereld zonder haar verdergaat.