Ajax-supporters zijn hun geduld kwijt na de afgelasting van twee wedstrijden op rij vanwege de lopende politiestakingen. Zondagmiddag trokken honderden fans de straten van Amsterdam in om te demonstreren op het Leidseplein.
Hun boosheid was duidelijk voelbaar, vooral na het wegvallen van de Klassieker tegen Feyenoord en de belangrijke wedstrijd tegen FC Utrecht. Maarten Brink, projectleider van de politieacties, vindt de reactie van de Ajax-aanhangers echter ‘kortzichtig’ en stelt dat de stakingen noodzakelijk zijn om gehoor te krijgen voor hun eisen.
Politiestaking raakt Ajax hard
Sinds de start van het nieuwe voetbalseizoen heeft de politie gekozen voor een stevige actie bij voetbalwedstrijden. Ze eisen een regeling voor vroegpensioen en proberen dat af te dwingen door te staken tijdens risicowedstrijden.
Helaas voor Ajax hebben deze acties de afgelopen weken geleid tot het afgelasten van meerdere wedstrijden, waaronder twee topduels. Dit is vooral een doorn in het oog van de supporters, die graag hun club in actie willen zien.
De frustratie bereikte zondag een hoogtepunt toen een groep Ajax-fans besloot te demonstreren op het Leidseplein in Amsterdam. Honderden supporters verzamelden zich om hun ongenoegen te uiten over de gevolgen van de politiestakingen.
Hoewel de demonstratie in eerste instantie vreedzaam begon, liep deze later op de dag uit de hand, wat leidde tot de nodige consternatie. De locoburgemeester van Amsterdam sprak zich na afloop kritisch uit over de gang van zaken.
Politie verdedigt stakingsacties
Maarten Brink, de projectleider van de politieacties, liet zich na de demonstratie uit over de gebeurtenissen en noemde de reactie van de Ajax-fans ‘kortzichtig’. Volgens Brink is het begrijpelijk dat de supporters gefrustreerd zijn, maar benadrukt hij dat het niet de bedoeling is om specifiek één club te treffen.
“We richten ons niet op een specifieke club”, legt hij uit in gesprek met De Telegraaf. “We zitten nu in een fase waarin we zwaardere acties moeten inzetten en dan vallen risicowedstrijden als eerste af. Helaas spelen er momenteel meer risicoduels bij Ajax, maar dat is puur toeval.”
Volgens Brink is het onvermijdelijk dat het voetballandschap geraakt wordt door deze stakingen, maar dat geldt net zo goed voor andere sectoren. Hij vergelijkt de huidige situatie met andere beroepsgroepen die ook actievoeren: “Als vuilnismannen staken, gaat het stinken op straat.
Dat is vervelend voor iedereen, maar het doel van een staking is nu eenmaal dat het een impact heeft.” Het is volgens hem de enige manier om ervoor te zorgen dat de boodschap wordt overgebracht.
Waarom de politie actie voert
De stakingen van de politie zijn niet zomaar ontstaan. Al maandenlang voeren agenten actie voor betere arbeidsvoorwaarden, maar hun roep om verandering lijkt niet gehoord te worden door de overheid.
De politie wil vooral dat er een regeling komt voor vroegpensioen, omdat veel agenten nu langer moeten doorwerken onder zware fysieke en mentale omstandigheden. Volgens Brink zijn de lichtere acties, die negen maanden hebben geduurd, niet voldoende geweest om deze problemen op de politieke agenda te krijgen.
Het besluit om zwaardere acties in te zetten, zoals het staken bij risicowedstrijden, was een logische volgende stap. “We hebben alle middelen al ingezet, maar er kwam geen resultaat. We willen onze boodschap duidelijk maken, en dat lukt niet zonder dat het publiek er last van heeft. We weten dat dit vervelend is voor voetbalfans, maar ook wij hebben onze rechten,” aldus Brink.
Steun en kritiek uit de samenleving
De stakingen van de politie hebben niet alleen invloed op voetbalwedstrijden, maar raken ook andere delen van de samenleving. Winkeliers, horecabedrijven en zelfs het openbaar vervoer merken de gevolgen van de politieacties. Hoewel er begrip is voor de situatie waarin agenten zich bevinden, groeit de kritiek in sommige kringen.
Het afgelasten van grote evenementen zoals voetbalwedstrijden is een punt van discussie geworden. Vooral bij Ajax-supporters heerst het gevoel dat zij onevenredig zwaar worden getroffen door de stakingen.
Toch staat Brink achter de keuze voor deze acties. Hij benadrukt dat de stakingen een noodzakelijk middel zijn om de aandacht te vestigen op de problematiek binnen de politie. “We willen allemaal dat het zo snel mogelijk wordt opgelost, maar als niemand luistert, moeten we iets doen om onze boodschap kracht bij te zetten. Dit is helaas de weg die we moeten bewandelen.”
Wat nu?
Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de stakingen van de politie, en het is onzeker of er op korte termijn een oplossing zal komen.
Ajax-supporters zullen dus mogelijk rekening moeten houden met nog meer afgelaste wedstrijden. Aan de andere kant blijft de vraag hoe lang de politie door kan gaan met de stakingen voordat er vanuit de overheid actie wordt ondernomen om aan de eisen te voldoen.
De spanningen lopen op, zowel in het voetbal als in de samenleving. De acties van de politie zullen de komende weken ongetwijfeld nog veel stof doen opwaaien, en zowel supporters als clubs zullen met spanning de ontwikkelingen afwachten.
Ben jij het eens met de stakingen van de politie, of vind je dat het voetbal hier te zwaar door wordt getroffen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!