Alles wat ze aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Toch is het succes van atlete Femke Bol (24) geen vanzelfsprekendheid. Als een van de meest opvallende figuren in de Nederlandse sportwereld deelt de wereldkampioene haar inzichten over discipline, begeleiding en de vijf dagboeken die ze bijhoudt.
Terwijl ze zich voorbereidt op een spannende sportzomer, benadrukt ze het belang van gefocust werken en stap voor stap haar doelen bereiken.
Voorbereiding op Parijs
Femke Bol heeft bewust de voorpret richting Parijs op afstand gehouden. “Als ik te lang naar één wedstrijd toeleef, krijg ik veel stress. Het werkt voor mij beter om stap voor stap, met meerdere doelen in een druk seizoen, te werken.
Dus eerst focuste ik op het EK atletiek in juni, en pas daarna de blik op Parijs waar ik in mijn beste vorm hoop te zijn,” vertelt ze vanuit een trainingskamp.
Haar prestaties de afgelopen jaren zijn indrukwekkend. Vorig jaar won ze tweemaal goud op het WK in Boedapest (400 meter horden en 4×400 meter estafette). Dit jaar werd ze al tweevoudig wereldkampioene indoor en verbeterde ze tweemaal het wereldrecord op de 400 meter.
Discipline en vastberadenheid
Hoewel Femke in haar jeugd samen sportte met atleten die volgens haar meer talent hadden, is het haar discipline en doorzettingsvermogen die het verschil hebben gemaakt. “Ik houd ervan om doelen te stellen en als ik iets wil, ga ik er ook helemaal voor.
Het kost me bijvoorbeeld geen moeite om niet te drinken of te feesten. Hard trainen is geen opgave; ik houd er juist van om het beste uit mezelf te halen,” zegt ze.
Deze gedisciplineerde aanpak heeft haar geholpen om de top te bereiken en daar te blijven. Ze geniet ervan om zichzelf uit te dagen en voortdurend te verbeteren. Haar motivatie en passie voor de sport zijn duidelijk zichtbaar in haar prestaties.
Ondersteuning en dagboeken
Femke benadrukt ook het belang van een ondersteunende omgeving, vooral in moeilijke tijden. Bij het WK in 2023, waar ze tweemaal goud won, beleefde ze een dramatische val vlak voor de finish van de 4×400 meter gemengd, waardoor het goud verloren ging.
In zulke momenten vindt ze steun bij haar vriend Ben Broeders, zelf ook atleet. “Hij is vooral heel lief, maar snapt ook wat ik meemaak omdat hij in dezelfde wereld zit.”
Daarnaast houdt Femke vijf dagboeken bij die haar helpen om haar gedachten en ervaringen te ordenen. “Enerzijds helpt het me om dingen van me af te schrijven. Zo heb ik er eentje waarin ik beschrijf hoe ik me voel, maar ik gebruik de dagboekjes ook om later terug te lezen. Ook heb ik een apart racedagboek, waarin ik heel gedetailleerd mijn dagindeling beschrijf. Ook dat geeft me houvast,” legt ze uit.
Rituelen en bijgeloof
Hoewel haar dagboeken geen gekke rituelen bevatten, heeft Femke wel enkele onschuldige gewoontes. Haar gouden haarspeldjes en het zichzelf een paar keer in het gezicht slaan voor een race vallen in deze categorie. “Het gekste wat ik voor een race doe, is dat ik extreem vroeg al mijn wedstrijdkleding aantrek.
Ik heb wel eens meegemaakt dat een concurrente schrok toen ze me zo zag; ze dacht zelf dat ze te laat was. Maar ik vind het vooral fijn om op tijd ‘klaar’ te zijn voor een wedstrijd,” zegt ze lachend.
Financiële zekerheid en inclusiviteit
Femke’s perfectionisme strekt zich ook uit buiten de atletiekbaan. Ze zorgt ervoor dat haar financiële zaken goed geregeld zijn en maakt gebruik van Visa Debit voor al haar aankopen, zowel in Nederland als daarbuiten. “Visa biedt onbezorgd betaalgemak, waar ter wereld ik ook ben.”
Visa, het digitale betaalnetwerk, ondersteunt atleten via het Team Visa-programma. Sinds de lancering in 2000 heeft Visa meer dan 600 topsporters begeleid.
De selectie voor Team Visa is gebaseerd op sportieve prestaties en sociale betrokkenheid, waarbij waarden als gelijkheid en inclusie centraal staan. “Ik vind het mooi dat Visa niet alleen Olympische sporters, maar ook Paralympische sporters steunt. Inclusiviteit in de sport is heel belangrijk voor mij,” zegt Femke.
Team Visa en de Olympische Spelen
Dit jaar bestaat Team Visa Parijs uit 117 atleten en para-atleten uit meer dan 60 landen, die samen deelnemen aan 40 verschillende sporten. Als toonaangevende aanbieder van digitale betalingen is Visa al bijna 40 jaar de exclusieve wereldwijde partner voor betalingstechnologieën op de Olympische en Paralympische Spelen. Sinds 2002 sponsort Visa ook alle Paralympische Spelen.
Femke Bol kijkt met vertrouwen naar de toekomst en de komende wedstrijden. Haar combinatie van talent, discipline en de juiste begeleiding blijft haar drijvende kracht. Terwijl ze zich voorbereidt op Parijs, blijft ze gefocust op haar doelen en de weg naar succes.
Wat vind jij van Femke Bol’s aanpak en succes? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.