Olav Mol, de bekende stem van de Formule 1 in Nederland, heeft zich kritisch uitgelaten over de populaire Netflix-serie Drive to Survive. In een openhartig interview met De Telegraaf maakt hij duidelijk dat de serie volgens hem een verkeerd beeld schetst van hoe het er écht aan toegaat binnen de koningsklasse van de autosport. Hoewel hij de serie prijst als slimme marketing, benadrukt hij dat de inhoud steeds verder afdrijft van de realiteit op de baan en in de paddock.

Een slimme zet, maar weinig realistisch
Mol erkent dat het opzetten van de serie vanuit marketingoogpunt een meesterzet was. Toch zet hij vraagtekens bij de manier waarop Formule 1 wordt neergezet. “Het was heel slim om die serie op te zetten. Al heeft iedereen die in de Formule 1 werkt, er acne van gekregen op plekken waar ze het nooit hadden verwacht,” zegt hij. Daarmee doelt hij op de spanning en frustratie die de productie achterlaat bij betrokkenen. Volgens Mol lijkt het eindresultaat in weinig opzichten op hoe het er werkelijk aan toe gaat in de sport.
De commentator benadrukt dat Drive to Survive vooral voor nieuwkomers een aantrekkelijke manier is om met de Formule 1 kennis te maken. Toch waarschuwt hij dat kijkers zich moeten realiseren dat veel van de getoonde scènes geënsceneerd zijn. “Je ziet gesprekken die nooit daadwerkelijk zo hebben plaatsgevonden,” stelt hij.
Formule 1 als soapserie?
De grens tussen feit en fictie lijkt volgens Mol steeds vager te worden. Hij vergelijkt de ontwikkeling van Drive to Survive met een soapserie. “Ik wil niet zeggen dat het inmiddels richting Goede tijden, slechte tijden gaat, maar er wordt nu wel veel in gescript,” aldus de commentator. Hij vindt het jammer dat de focus meer is komen te liggen op drama dan op sport. Wat ooit bedoeld was om fans dichter bij de coureurs en teams te brengen, lijkt nu vooral sensatie na te jagen.
Mol is niet de enige binnen de Formule 1-wereld die kritisch is op de Netflix-serie. Ook coureurs, teambazen en andere insiders hebben zich meermaals uitgesproken over het verschil tussen werkelijkheid en montage. Toch kan hij niet ontkennen dat de serie ook veel goeds heeft gebracht.
Een boost voor de sport, ondanks alles
Ondanks zijn stevige kritiek erkent Mol de enorme invloed van Drive to Survive op de populariteit van de Formule 1. Vooral onder nieuwe doelgroepen heeft de serie gezorgd voor hernieuwde interesse. “Maar ja, ook Drive to Survive heeft eraan bijgedragen dat we nu een gezonde bejaarde hebben,” merkt hij op. Daarmee doelt hij op de hernieuwde vitaliteit van een sport die enkele jaren geleden nog kampte met teruglopende kijkcijfers.
De spanning, de internationale allure en het menselijke drama trekken nu miljoenen nieuwe fans aan. En hoewel de purist in Mol zich stoort aan de gescripte scènes, begrijpt hij wel waarom de serie wereldwijd zo aanslaat.
Max Verstappen deelt zorgen over authenticiteit
De kritiek van Mol staat niet op zichzelf. Ook Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen, liet eerder weten geen fan te zijn van de manier waarop hij werd neergezet in de serie. Hij besloot zelfs een tijdlang niet mee te werken aan de productie, omdat hij vond dat zijn woorden en intenties verkeerd werden weergegeven.
Onlangs heeft Verstappen echter weer zijn medewerking toegezegd, met de hoop dat zijn zorgen serieuzer worden genomen. Zijn terugkeer voor de camera’s van Netflix komt voort uit het besef dat de impact van de serie groot is, maar dat het narratief eerlijker moet worden gebracht.
Olav Mol: ervaren stem met een scherpe blik
Olav Mol is al decennialang een vaste waarde in de Nederlandse Formule 1-verslaggeving. In 2016 werd hij bekroond met de Theo Koomen Award voor het beste sportcommentaar van het jaar. Die prijs kreeg hij voor zijn gepassioneerde verslag van de Grand Prix van Spanje, waarin Max Verstappen zijn allereerste overwinning in de Formule 1 behaalde.
Dat moment groeide uit tot het begin van een imposante carrière, die Verstappen uiteindelijk tot drievoudig wereldkampioen zou maken. Mol stond erbij en gaf er kleur aan met zijn karakteristieke stem en betrokken commentaar.
Wat vind jij van de kritiek van Olav Mol op Drive to Survive? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!