Suzanne Schulting, de Nederlandse shorttrackster met een indrukwekkende erelijst van zes olympische medailles, waarvan drie goud, heeft haar blik alweer gericht op de toekomst. Na een succesvolle overstap naar het langebaanschaatsen dit seizoen, denkt ze nu hardop na over een revolutionaire stap in het shorttrack: het opzetten van een commerciële ploeg. Een idee dat in het langebaanschaatsen al gemeengoed is, maar in het shorttrack nog niet bestaat. Schulting wil hiermee niet alleen het niveau van de sport verhogen, maar ook jonge talenten meer kansen bieden.

Een nieuwe uitdaging voor Schulting
Schulting, die dit seizoen de overstap maakte naar het langebaanschaatsen, heeft laten zien dat ze ook op de langebaan uitstekend uit de voeten kan. Toch blijft ze voor velen het boegbeeld van het Nederlandse shorttrack. In een interview met Discovered, het medium van automerk Porsche, deelde ze haar visie op de toekomst van de sport. „In de nationale selectie zitten nu 18 atleten, dames en heren gemixt. Op een gegeven moment kunnen er niet meer mensen in zo’n ploeg. Met een commerciële ploeg ernaast heb je de mogelijkheid om het nationale niveau omhoog te krikken.”
Schulting benadrukt dat een commerciële ploeg niet alleen goed zou zijn voor het niveau van de sport, maar ook voor de toekomst van jonge talenten. „Er zijn op dit moment veel atleten binnen de ploeg die helemaal geen inkomsten hebben. Jonge sporters die moeten terugvallen op hun ouders.” Ze vindt dat hard trainen beloond moet worden, iets wat nu nog te vaak ontbreekt. „Dat is op dit moment niet aan de orde en daar stoor ik me mateloos aan. Zo’n sportbedrijf trekken, dat ambieer ik dus wel.”
Gesprekken over een commerciële ploeg
Schulting geeft aan dat ze al gesprekken heeft gevoerd over het opzetten van een commerciële shorttrackploeg, maar dat het project nog in de kinderschoenen staat. Voorlopig richt ze zich nog even op het langebaanschaatsen. Aankomend weekend neemt ze deel aan de NK Afstanden in Thialf, waar ze uitkomt op de 500 en 1000 meter. Hier krijgt ze onder meer concurrentie van Femke Kok en Jutta Leerdam, twee van de beste sprintsters van Nederland.
Ook bij de mannen zal Schulting aandachtig kijken naar de prestaties op de korte afstanden. Haar vriend Joep Wennemars, de zoon van oud-schaatser Erben Wennemars, doet namelijk mee aan drie afstanden: de 500, 1000 en 1500 meter. Het wordt een spannend schaatsweekend in Heerenveen, waar zowel Schulting als Wennemars hopen op sterke prestaties.
De impact van een commerciële ploeg
Het opzetten van een commerciële shorttrackploeg zou een gamechanger kunnen zijn voor de sport. In het langebaanschaatsen zijn commerciële ploegen zoals Team Jumbo-Visma en Team Reggeborgh niet meer weg te denken. Ze zorgen voor een hoger niveau, meer concurrentie en betere financiële mogelijkheden voor atleten. Schulting hoopt dat een soortgelijk model ook in het shorttrack kan worden geïntroduceerd.
Een commerciële ploeg zou niet alleen meer kansen bieden aan talentvolle shorttrackers, maar ook de sport als geheel meer zichtbaarheid geven. Het zou sponsors en partners aantrekken, wat weer kan leiden tot betere faciliteiten en meer financiële ondersteuning voor atleten. Schulting ziet het als een manier om de sport naar een hoger niveau te tillen en meer jongeren te inspireren om voor het shorttrack te kiezen.
De toekomst van Suzanne Schulting
Hoewel Schulting nog volop bezig is met haar carrière als langebaanschaatsster, blijft ze nauw betrokken bij het shorttrack. Haar idee voor een commerciële ploeg laat zien dat ze niet alleen aan zichzelf denkt, maar ook aan de toekomst van de sport en de volgende generatie atleten. Het is een ambitieus plan, maar Schulting heeft al bewezen dat ze grote uitdagingen niet uit de weg gaat.
Of het plan daadwerkelijk van de grond komt, zal de tijd leren. Voorlopig richt Schulting zich op de NK Afstanden in Thialf, waar ze hoopt te schitteren op de 500 en 1000 meter. Daarnaast zal ze met trots toekijken hoe haar vriend Joep Wennemars het eraf brengt op drie afstanden.
Denk jij dat een commerciële shorttrackploeg een goed idee is? Of zie je meer in andere manieren om de sport te ontwikkelen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!