Er heerst momenteel een gespannen sfeer binnen Feyenoord. De grote vraag is of de Klassieker tegen Ajax, gepland voor volgende week zondag, wel door kan gaan. Deze ongerustheid komt voort uit de recente politiestakingen die het afgelopen Eredivisie-weekend in de schijnwerpers stonden. Mikos Gouka, clubwatcher voor het Algemeen Dagblad, maakte deze zorgen bekend in een aflevering van de AD Voetbal podcast.
Afgelopen weekend zagen we al de gevolgen van de stakingen. Bij wedstrijden zoals FC Twente tegen Sparta Rotterdam en NAC Breda tegen Ajax ontbrak de politie. Dit kwam doordat de vakbonden besloten in actie te komen, met als doel aandacht te vragen voor een betere pensioenregeling.
Het probleem lijkt echter niet van tijdelijke aard te zijn. Als er niet snel een oplossing komt, zouden er bij nog meer Eredivisie-duels politiestakingen kunnen plaatsvinden.
En als dit gebeurt bij de cruciale wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op 1 september, dan is de kans groot dat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zich genoodzaakt voelt om de Klassieker af te gelasten.
Het probleem ligt vooral in het ontbreken van de mobiele eenheid (ME) bij risicowedstrijden zoals de Klassieker. Zonder hun aanwezigheid is het simpelweg te gevaarlijk om de wedstrijd door te laten gaan.
“Gaat de Klassieker wel door?” vraagt Gouka zich hardop af in de podcast. Hij geeft aan dat er bij Feyenoord wel degelijk enige vrees leeft dat de politie ervoor kiest om juist deze wedstrijd te laten vallen.
“Als de politie deze wedstrijd selecteert om niet aanwezig te zijn, dan kan er niet gevoetbald worden,” stelt hij vast. “Aboutaleb zal altijd achter de politie staan, dus als zij deze wedstrijd kiezen voor hun staking, hebben de clubs geen enkele kans.”
De bezorgdheid binnen Feyenoord is groot, hoewel er publiekelijk weinig over wordt losgelaten. “Laten we hopen dat de Klassieker gewoon doorgaat en dat de politie deze wedstrijd niet bij hun staking betrekt,” zegt Gouka verder.
Hij benadrukt echter dat, als de politie hun staking doorzet, de Klassieker de perfecte wedstrijd is om maximale aandacht te krijgen voor hun zaak. De zorgen bij Feyenoord blijven voorlopig dus onuitgesproken, maar de spanning rondom de wedstrijd is voelbaar.
Met de huidige impasse tussen de politie en de overheid is het afwachten of er de komende dagen een doorbraak komt. Maar vooralsnog blijft de vraag.
Kan de Klassieker zonder politie inzet doorgaan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.