In een krachtige beweging tegen wat zij zien als een ondermijning van hun sport en waarden, hebben ruim honderd vrouwelijke profvoetballers gezamenlijk hun stem verheven.
Deze atleten, die vertegenwoordigd worden door speelsters uit 24 verschillende landen, hebben een open brief gepubliceerd waarin zij de wereldvoetbalbond FIFA oproepen om de sponsorrelatie met Saudi Aramco te beëindigen.
De controversiële deal, aangekondigd in april, heeft tot veel onrust geleid binnen de internationale voetbalgemeenschap, vooral vanwege de betrokkenheid van het Saoedische staatsoliebedrijf, dat directe banden heeft met een regering bekritiseerd om haar mensenrechtenschendingen en milieu-impact.
Wereldwijde weerstand uit het vrouwenvoetbal
De groep ondertekenaars is indrukwekkend en divers, met aanvoerders van de nationale teams van Canada, Italië, en Kroatië, alsook Nederlandse grootheden zoals Vivianne Miedema.
Deze atleten, samen goed voor meer dan 2300 interlands, geven aan dat de samenwerking met Saudi Aramco in strijd is met de principes van FIFA, zowel op het gebied van mensenrechten als milieubescherming. “Sponsoring door Saudi Aramco is een middelvinger naar het vrouwenvoetbal”, zo stellen zij unaniem in hun brief.
Diepe zorgen over mensenrechten en het milieu
De brief belicht twee hoofdzorgen. Ten eerste de positie van lhbti-spelers in de sport, die zich afvragen hoe zij ooit een bedrijf zouden kunnen promoten dat afkomstig is uit een land waar lhbti-relaties gecriminaliseerd worden.
Ten tweede wijzen de speelsters op de ironie van FIFA’s belofte om klimaatverandering aan te pakken terwijl het tegelijkertijd banden onderhoudt met een van ’s werelds grootste vervuilers.
De voetballers zijn expliciet in hun afwijzing: “Terwijl wij allemaal opdraaien voor de gevolgen, harkt Saudi-Arabië zijn winsten binnen. Met de FIFA als cheerleader.”
De stem van de speelsters
Oranje-aanvoerder Miedema verwoordt de gevoelens van veel van haar collega’s: “Deze brief laat zien dat we dit als spelers niet willen steunen en accepteren binnen het vrouwenvoetbal”, zegt zij.
“Het is simpel: deze sponsoring staat haaks op FIFA’s eigen beloften als het gaat om mensenrechten en de planeet”. Het is duidelijk dat deze kwestie dieper snijdt dan alleen maar een sponsordeal; het raakt aan de kernwaarden van de sport en de samenleving.
Deze voetbalsters zetten zich niet alleen in op het veld, maar ook daarbuiten, vechtend voor wat zij geloven dat juist is. Hun strijd tegen grote bedrijven en organisaties toont hun moed en toewijding aan zowel sport als sociale verantwoordelijkheid.
Steun jij ook de oproep voor een eerlijker en rechtvaardiger sportwereld? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!