René van der Gijp kreeg de afgelopen dagen kritiek te verduren na een opmerking in Vandaag Inside over de angstzaaierij rondom een mogelijke Derde Wereldoorlog. Jack van Gelder haalde in De Oranjezondag hard uit naar de analist, maar daar waren Hélène Hendriks en Rutger Castricum het niet mee eens. Zij sprongen in de bres voor hun collega en namen het openlijk voor hem op.

Van der Gijp hekelt ‘bangmakerij’
Tijdens de uitzending van Vandaag Inside op vrijdag gaf Van der Gijp aan zich te ergeren aan de voortdurende angst rondom geopolitieke dreigingen. “Waar ik me echt een beetje aan stoor, serieus: het mooie weer komt eraan, we hebben het coronavirus gehad – dat was kut – en nu weer bangmakerij over een Derde Wereldoorlog. Laten we daar eens mee stoppen, joh.” De analist vindt dat er te veel nadruk wordt gelegd op rampscenario’s en dat mensen daardoor onnodig ongerust worden gemaakt.
Zijn uitspraken zorgden al snel voor veel reacties. Waar de ene groep het met hem eens was en zijn relativerende toon waardeerde, vonden anderen dat hij de zorgen rondom de internationale situatie te gemakkelijk wegwuifde.
Jack van Gelder haalt uit
In De Oranjezondag liet Jack van Gelder weten weinig begrip te hebben voor de uitspraken van Van der Gijp. Zonder zijn naam expliciet te noemen, deelde hij een duidelijke sneer uit richting de Vandaag Inside-analist. Dit schoot bij Hélène Hendriks in het verkeerde keelgat. Tijdens de uitzending reageerde ze direct en confronteerde ze Van Gelder met zijn opmerking. “Is dit nodig, Jack? Of is dit een beetje een afrekening van vrijdag?” vroeg Hendriks hem.
Van Gelder leek enigszins verrast door de directe vraag, maar bleef bij zijn standpunt. Volgens hem moet een publieke figuur als Van der Gijp beter nadenken over wat hij zegt, vooral over gevoelige onderwerpen zoals een mogelijke oorlogssituatie.
Hendriks en Castricum verdedigen Van der Gijp
Naast Hendriks was ook Rutger Castricum kritisch op de sneer van Van Gelder. Hij vond de aanval onnodig en stelde dat Van der Gijp juist een andere, luchtigere kijk op het nieuws brengt. “René is René. Hij bekijkt dingen met humor en houdt het luchtig. Dat is waarom mensen graag naar hem kijken.” Volgens Castricum moeten er ook stemmen zijn die niet meegaan in de angstcultuur, en dat Van der Gijp daar een belangrijke rol in speelt.
Hendriks sloot zich daarbij aan en benadrukte dat iedereen recht heeft op een eigen mening. “René zegt wat hij denkt, dat is precies waarom mensen hem waarderen.” Ze vond het overdreven om hem zo hard aan te pakken, zeker omdat hij geen politieke uitspraken deed, maar simpelweg zijn frustratie uitte over de negativiteit in de media.
Discussie over media en angstzaaierij
De discussie rondom de uitspraken van Van der Gijp raakt een bredere kwestie: de rol van de media in het brengen van nieuws over dreigende situaties. Sommigen vinden dat er te veel nadruk ligt op doemscenario’s, terwijl anderen vinden dat het publiek juist goed geïnformeerd moet worden over de ernst van bepaalde ontwikkelingen.
Van der Gijp staat bekend om zijn relativerende kijk op de actualiteit, iets waar een groot deel van zijn kijkers hem om waardeert. Zijn opmerkingen over de Derde Wereldoorlog waren dan ook niet bedoeld als politieke analyse, maar als kritiek op de manier waarop sommige media omgaan met dreigend nieuws.
Wat vind jij? Heeft René van der Gijp een punt of moet hij voorzichtiger zijn met zijn uitspraken? Laat het weten in de reacties!