Na maanden van onzekerheid is er eindelijk duidelijkheid over het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar Ajax en technisch directeur Alex Kroes. De toezichthouder besloot vrijdagmiddag dat er geen sancties worden opgelegd aan de club of Kroes. Wel zijn er waarschuwingen en aanbevelingen verstrekt. Zowel Ajax als Kroes laten weten opgelucht te zijn met deze uitkomst.

Aandelenkoop leidt tot onderzoek
De aanleiding voor het AFM-onderzoek lag bij de aanstelling van Alex Kroes als algemeen directeur bij Ajax. In maart 2024 zou hij officieel beginnen in zijn functie. Kort daarvoor werd bekend dat Kroes aandelen in de club had gekocht terwijl hij al op de hoogte was van zijn toekomstige rol. Daarmee kwam het vermoeden van handelen met voorwetenschap op tafel, wat onder de Nederlandse wetgeving strikt verboden is.
Hoewel Kroes aangaf uit goede bedoelingen te hebben gehandeld, namelijk om zijn vertrouwen in Ajax te tonen, riep zijn beslissing vragen op. De technisch directeur zelf sprak destijds van ‘skin in the game’, waarmee hij wilde aangeven dat hij zich volledig verbonden voelde met de club.
AFM spreekt van onzorgvuldigheid
De AFM heeft Kroes niet beschuldigd van opzet, maar stelt wel dat hij ‘nauwkeuriger had moeten zijn’ bij het naleven van regels rond koersgevoelige informatie. Een officiële overtreding is echter niet vastgesteld. Daardoor blijft een boete of andere sanctie uit. Wel ontvangt Kroes een waarschuwing: zijn handelen was niet in lijn met de zorgvuldigheid die van iemand in zijn positie mag worden verwacht.
Ook Ajax komt niet ongeschonden uit het onderzoek. De club werd onder de loep genomen om te beoordelen of het bestuur zich correct heeft gedragen in de periode van Kroes’ benoeming en schorsing. De AFM stelt dat Ajax in de toekomst zorgvuldiger moet omgaan met situaties waarin voorwetenschap mogelijk een rol speelt.
Club belooft beterschap
In reactie op de uitkomst van het onderzoek laat Ajax weten dat de interne processen inmiddels zijn aangescherpt. Volgens het statement van de club zijn de procedures ‘significant verbeterd en in overeenstemming gebracht met de geldende wet- en regelgeving’. Daarmee wil de club soortgelijke situaties in de toekomst voorkomen.
Zowel Kroes als Ajax benadrukken dat de onderzoeken nu als afgerond worden beschouwd. Ze zeggen veel waarde te hechten aan de gesprekken die zijn gevoerd met de AFM en willen zich nu richten op de toekomst. Een lange periode van onzekerheid lijkt daarmee ten einde.
Vertrouwen herstellen
De zaak-Kroes zorgde binnen en buiten de club voor onrust. Supporters en aandeelhouders vroegen zich af hoe een club met beursnotering zo’n misstap kon laten gebeuren. Ook de tijdelijke schorsing van Kroes, nog voordat hij formeel aan zijn functie begon, was een klap voor het imago van Ajax. Nu het stof is neergedaald, is het aan de clubleiding om het vertrouwen terug te winnen en de rust te laten terugkeren.
Ajax staat er sportief gezien nog altijd wankel voor. De club balanceert op een dunne lijn tussen wederopbouw en crisis. Met de uitkomst van het AFM-onderzoek is één hoofdstuk afgesloten, maar de verwachtingen rondom professioneel bestuur en transparantie blijven hoog. De aanbevelingen van de AFM zijn dan ook niet vrijblijvend.
Positieve afsluiting, maar met randvoorwaarden
Dat Ajax en Kroes geen officiële sanctie krijgen, zal intern als een opluchting voelen. De waarschuwing van de AFM is echter een duidelijke vingerwijzing: dit mag niet nog een keer gebeuren. Zowel bestuurders als toezichthouders binnen de club zullen zich in de toekomst strikter moeten houden aan de regels die gelden bij een beursgenoteerde onderneming als Ajax.
De kwestie rond Kroes laat zien hoe dun de lijn is tussen betrokkenheid tonen en juridische grensoverschrijding. Hoewel er geen sprake was van opzet of misbruik van informatie, benadrukt de AFM dat zorgvuldigheid altijd voorop moet staan.