Jan van Halst heeft in een recente video van SoccerNews teruggekeken op zijn tijd bij Ajax. Als lid van de raad van commissarissen en later als interim-algemeen directeur beleefde hij een roerige periode bij de club. Vooral de samenwerking met Sven Mislintat, die als technisch directeur veel onrust veroorzaakte, blijft een pijnlijk hoofdstuk. Van Halst gaat in op de kritiek die hij kreeg en legt uit waarom hij zichzelf niet verantwoordelijk acht voor de malaise binnen de club.

Geen schuldgevoel over Mislintat
Van Halst wordt gevraagd of hij zich schuldig voelt over de aanstelling van Mislintat, die uiteindelijk de club in chaos achterliet. Hij is daar stellig over: “Dat is mooi achteraf praten. Er zijn heel veel gesprekken geweest voordat Mislintat werd aangetrokken. Dat was allemaal overwegend positief: je trekt niet iemand aan waarvan je denkt: die gaat er een zooitje van maken, dat gaat niet klikken.”
De voormalig bestuurder kreeg veel kritiek van supporters, die vinden dat hij meer had moeten doen om Mislintats beleid tegen te houden. Maar Van Halst stelt dat dit niet zijn rol was. “Als je in de rvc zit, kan je niet zeggen: ‘Dat is een goede speler, dat is geen goede speler.’ Daarvoor ben je niet aangesteld. Daarvoor zijn de technisch directeur, de trainer en de algehele directie verantwoordelijk. Je kan niet ergens voor gaan liggen.”
Onbegrip over zijn rol bij Ajax
Volgens Van Halst snappen veel mensen niet goed wat zijn taken als rvc-lid precies inhielden. “Je kan heel formeel kijken naar de regels, maar bij een voetbalclub speelt emotie ook een grote rol. Zeker bij een grote club als Ajax. Dus die emoties snap ik heel goed.” Hij legt uit dat zijn functie vooral toezichthoudend was en dat hij niet de macht had om technische besluiten te blokkeren.
“Als je denkt dat er te weinig overleg (over een speler bijvoorbeeld, red.) is gepleegd, kun je extra vragen stellen. Maar het is niet zo dat je op de stoel van de directeur gaat zitten.” Van Halst benadrukt dat hij vooral moest controleren of alles volgens de juiste procedures verliep, en niet direct invloed kon uitoefenen op transfers of het aanstellen van trainers.
Waarom ging het zo mis bij Ajax?
Van Halst heeft zo zijn eigen verklaring voor de sportieve en bestuurlijke chaos bij Ajax. Hij spreekt over een opeenstapeling van problemen die tegelijkertijd plaatsvonden. “Ik noem het wel eens ‘the perfect storm’. Of ja, eigenlijk imperfect dus.” Hij wijst erop dat belangrijke figuren binnen de club in korte tijd vertrokken, waardoor er een groot machtsvacuüm ontstond. “Edwin van der Sar leverde zijn contract in, terwijl de hoofd scouting er nog niet was. Een nieuwe technisch directeur dus, met een hele nieuwe trainer.”
Hij ziet ook de impact van zijn eigen rol binnen die periode. “En nog een nieuw iemand in de raad van commissarissen, die de club ook niet honderd procent kent.” De combinatie van al deze veranderingen zorgde ervoor dat Ajax in een neerwaartse spiraal belandde, zowel op bestuurlijk als sportief vlak. De Amsterdammers zakten zelfs korte tijd naar de onderste regionen van de Eredivisie.
Hoe had Ajax dit kunnen voorkomen?
Volgens Van Halst heeft de club te veel cruciale posities tegelijk onbezet gelaten. “Al die posities die opeens vacant waren, misschien moet je dat wat beter reguleren. Zo van: we weten dat de hoofd scouting binnenkort weggaat, laten we vast een opvolger zoeken. Dan is dat geborgd.” Hij beseft echter ook dat het makkelijk praten is achteraf. “In Twente zeggen ze ook wel: ‘Dat is een koe in de kont kijken’.”
Of hij met de kennis van nu andere beslissingen had genomen, vindt hij een moeilijke vraag. “Het is een makkelijke vraag om te stellen, maar een lastige om te beantwoorden.” De situatie bij Ajax liep volledig uit de hand, maar of er echt iets fundamenteel anders had gekund, blijft voer voor discussie.
Wat denk jij: had Ajax beter kunnen anticiperen op de bestuurlijke chaos? Laat het weten in de reacties!