Max Verstappen heeft op zijn kenmerkende manier gereageerd op de recente opmerkingen van FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De Formule 1-kampioen liet tijdens een persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore duidelijk weten dat hij zich niet al te veel aantrekt van de oproep van Ben Sulayem om het taalgebruik van coureurs onder de loep te nemen.
Ben Sulayem maakte eerder in augustus al bekend dat hij strengere straffen wil opleggen voor openlijke kritiek op de wedstrijdleiding en nu richt hij zich op het scheldgedrag via de boordradio.
Tijdens een interview met Motorsport.com riep Ben Sulayem op om minder scheldwoorden uit te zenden via de boordradio. Zijn argument was duidelijk:
“We zijn geen rappers,” zei de FIA-president, waarmee hij aangaf dat er volgens hem grenzen zijn aan wat gezegd mag worden tijdens de races. Dit verzoek komt in lijn met zijn bredere visie op het verbeteren van de sportieve uitstraling van Formule 1.
Verstappen neemt geen blad voor de mond
Max Verstappen staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en ook dit keer koos de Nederlander ervoor om zonder omwegen te reageren op de opmerkingen van Ben Sulayem.
Tijdens de persconferentie gebruikte Verstappen het woord “f*cked” om de wegligging van zijn auto tijdens de Grand Prix van Baku te beschrijven, wat een ironisch detail was gezien de recente oproep van de FIA-president.
Toen hem gevraagd werd naar de opmerkingen van Ben Sulayem, maakte Verstappen zijn standpunt direct duidelijk: “Ik scheld weleens, dat klopt, maar dat zal voor iedereen in deze ruimte wel gelden.” Hiermee verwees hij naar het feit dat schelden een normale menselijke reactie is, zeker in een stressvolle sport als de Formule 1.
Volgens Verstappen ligt de kwestie niet bij het scheldwoord zelf, maar bij de manier waarop de media en het publiek ermee omgaan. “Wij hebben de pech dat het allemaal wordt uitgezonden en mensen het vervolgens kunnen oppikken,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de aandacht die boordradio-uitingen krijgen.
“De auto is f*cked, kan ik dat niet zeggen?”
In typisch Verstappen-stijl ging hij verder in op de absurditeit van het censureren van dergelijke uitingen. “De auto is f*cked, kan ik dat niet zeggen? Hoe oud zijn wij, vijf of zes jaar? Dat gaat toch nergens over.”
Hiermee gaf Verstappen duidelijk aan dat hij weinig begrip heeft voor de suggestie dat coureurs zich op hun woorden moeten letten, vooral als het gaat om het beschrijven van situaties waarin frustratie een rol speelt.
Verstappen benadrukte ook dat, zelfs al zouden jonge kinderen Formule 1 kijken, ze later ook in aanraking komen met scheldwoorden. “En ook al kijken kinderen van die leeftijd dit, dan zullen ze als ze iets ouder worden ook vast wel eens een scheldwoord gebruiken als ze met hun vrienden zijn,” voegde hij toe.
Voor Verstappen lijkt de nadruk op taalgebruik in de Formule 1 een afleiding van waar het werkelijk om draait: de prestaties op de baan en de intensiteit van de competitie.
Spanning tussen vrijheid van expressie en sportieve regels
De opmerkingen van Ben Sulayem en de reactie van Verstappen illustreren een bredere discussie binnen de sport. Aan de ene kant staat de wens van de FIA om een professioneel imago te behouden en ervoor te zorgen dat de sport toegankelijk blijft voor een jong publiek.
Aan de andere kant zijn er de coureurs, die in het heetst van de strijd vaak hun emoties niet kunnen of willen inhouden.
Voor Verstappen en veel van zijn collega’s is de boordradio een plek waar ze, vaak onder extreme druk, hun gedachten en gevoelens ventileren. Dat daarbij soms harde woorden vallen, is volgens hen niet meer dan logisch. De vraag is of het echt nodig is om dit te censureren of dat het simpelweg een onderdeel van de sport is dat men moet accepteren.
Verstappen blijft gefocust op de baan
Ondanks de ophef over zijn taalgebruik blijft Verstappen gefocust op wat voor hem het belangrijkste is: winnen. In Singapore zal hij opnieuw alles op alles zetten om zijn dominantie in het Formule 1-seizoen voort te zetten.
Zijn scherpe reacties op kritiek lijken hem daarbij niet te deren; integendeel, het benadrukt alleen maar zijn vastberadenheid en zijn directe, no-nonsense houding.
Zijn fans waarderen zijn eerlijkheid en authenticiteit, wat hem tot een van de meest geliefde en besproken coureurs van het moment maakt.
Bekijk de beelden hieronder:
Of de FIA haar regels rondom taalgebruik daadwerkelijk zal aanscherpen, moet nog blijken. Maar één ding is zeker: Max Verstappen zal zich niet zomaar de mond laten snoeren, zowel op als naast de baan.
Wat vind jij? Moeten Formule 1-coureurs hun taalgebruik aanpassen of hoort dit juist bij de spanning van de sport? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!