Wesley Sneijder heeft zichzelf opnieuw midden in de voetbaldiscussie geplaatst met zijn uitgesproken mening over de vrije trappen van Declan Rice tijdens het Champions League-duel tussen Arsenal en Real Madrid. Waar de meeste voetballiefhebbers genoten van de twee wonderschone treffers van de Engelsman, had Sneijder – als analist bij Ziggo Sport – een totaal andere kijk op de situatie. Zijn uitspraken hebben inmiddels ook internationaal flink wat losgemaakt, vooral in Engeland.

Sneijder niet onder de indruk van ‘magische’ momenten
Tijdens de wedstrijd op dinsdagavond viel Rice op met twee loepzuivere vrije trappen. De eerste bracht Arsenal op voorsprong, de tweede was misschien nog fraaier en zette de Londense club stevig op voorsprong. Voor veel kijkers waren het doelpunten die je zelden ziet: technisch perfect, krachtig én geplaatst. Maar Sneijder zag iets anders gebeuren.
Volgens hem lag de oorzaak van de goals niet zozeer bij Rice, maar eerder bij Thibaut Courtois. Hij stelde dat de Belgische doelman bij de 1-0 zijn muur niet goed had gepositioneerd en bij de tweede treffer een cruciale stap naar rechts zette net voor het schot. Daarmee gaf hij volgens Sneijder onnodig ruimte vrij aan de andere kant van het doel.
Uitspraken vallen verkeerd bij Engelse fans
De opmerkingen van Sneijder zijn niet ongemerkt gebleven aan de andere kant van het Kanaal. Britse media en supporters reageren massaal – en niet bepaald vriendelijk. The Sun bracht het nieuws met de kop: “Wesley Sneijder was niet onder de indruk van de twee vrije trappen van Declan Rice tegen Real Madrid.”
Daaronder verschenen tientallen reacties van Engelse voetbalfans die hun onbegrip uitten. “Waarom zou je zulke dingen zeggen? Je zet jezelf compleet voor schut,” schreef een van hen. Anderen noemden Sneijder een ‘slechte verliezer’ of erger nog: een ‘bittere oude man’ die de magie van de nieuwe generatie niet kan waarderen.
Ook Sportbible pikte het fragment op. De site plaatste een artikel met de titel: “Sneijder shockeert Arsenal-fans met verbazingwekkende teksten over Rice.” De toon is duidelijk: waar de rest van de voetbalwereld zich liet meeslepen door de klasse van Rice, koos Sneijder voor een opvallende en kritische invalshoek.
Discussie laait op op social media
Op X (voorheen Twitter) zijn de uitspraken van Sneijder inmiddels een onderwerp van gesprek geworden. Journalisten, analisten en fans mengen zich in de discussie. De Engelse voetbaljournalist Robin Bairner deelde een fragment met de tekst: “Je gelooft niet wat Sneijder over de vrije trappen van Rice heeft gezegd…”
Een andere gebruiker schreef: “Altijd weer die Nederlandse gast, die niet zo speciaal was als speler, die iets te zeggen heeft over de nieuwe generatie…” Dat laatste steekt, zeker gezien Sneijders status als recordinternational voor het Nederlands elftal en zijn bewezen kwaliteiten als specialist op het gebied van vrije trappen. Juist daarom voelen zijn woorden zwaarder – én komen ze harder aan.
Vragen over objectiviteit en smaak
De situatie roept de vraag op hoe je als analist moet balanceren tussen eerlijke kritiek en het erkennen van kwaliteit. Sneijder heeft altijd bekendgestaan om zijn scherpe tong en zijn ongezouten mening, maar in dit geval lijken veel kijkers moeite te hebben met zijn oordeel. Rice’s vrije trappen werden wereldwijd geprezen om hun schoonheid, precisie en effectiviteit. Zelfs sommige voormalige topverdedigers en keepers noemden ze ‘onhoudbaar’.
Toch gaf Sneijder aan vooral naar de rol van de keeper te kijken. Een logische benadering voor iemand met zijn voetbalintelligentie, maar het roept de vraag op of hij daarbij de prestatie van Rice niet tekortdoet. Zijn analyse werd niet onderbouwd met beelden of data, maar met een gevoel – en dat blijkt nu olie op het vuur.
Een uit de hand gelopen mening?
Dat Sneijder altijd voor reuring zorgt, is inmiddels duidelijk. Of je hem nu waardeert of niet, zijn uitspraken raken een snaar. Zijn kritiek op Courtois mag dan technisch onderbouwd zijn, het effect is dat de schoonheid van Rice’ doelpunten overschaduwd wordt door discussie. En dat voelt voor veel fans als onnodige negativiteit.
Het is bovendien niet de eerste keer dat Sneijder een speler in het buitenland op de korrel neemt. Toch lijkt hij zich weinig aan te trekken van de ophef. Zijn stijl is direct, zijn mening onverpakt. Maar juist in een sport waar emotie en schoonheid zo vaak hand in hand gaan, kunnen zelfs terechte kanttekeningen verkeerd vallen.
Wat vind jij: had Sneijder gelijk of sloeg hij de plank volledig mis? Praat mee in de reacties op Facebook!