Als je wekelijks naar voetbalpodcasts luistert, ben je gewend aan scherpe analyses, stevige meningen en een vleugje humor. Maar in de nieuwste aflevering van Boskamp & Kleine Gijp krijg je meer dan dat: een onverwachte onthulling over een van de bekendste voetbaljournalisten van het land. Volgens Jan Boskamp is Valentijn Driessen, de spraakmakende verslaggever van De Telegraaf, in het diepste geheim een trouwe Feyenoord-supporter.

Driessen altijd present bij wedstrijden van Feyenoord
Tijdens de opname van de podcast, waarin naast Boskamp ook Nicky van der Gijp – zoon van René van der Gijp – aanschuift, komt het gesprek op het aanwezige publiek. Al snel gooit Boskamp er een opmerking in die de sfeer verandert. “Je hebt geluk dat je Valentijn niet meegenomen hebt. Die mocht niet binnen,” zegt hij met een knipoog. Van der Gijp haakt in met een suggestieve vraag: “Dat is een Feyenoorder toch, Valentijn?”
Het antwoord van Boskamp laat weinig ruimte voor twijfel. “Honderd procent. Hij is echt een Feyenoorder. Ik zweer het je.” Daarmee legt hij een opmerkelijk stukje informatie bloot over de doorgaans neutraal geachte journalist, die bij het grote publiek eerder bekendstaat om zijn uitgesproken kritiek dan om clubvoorkeuren.
Bekritiseerd én geliefd
Valentijn Driessen staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Zeker als het gaat om Ajax is hij vaak scherp – iets dat Nicky van der Gijp ook opvalt: “Hij zit altijd op Ajax te zeiken.” Toch blijkt die kritiek niet exclusief voor de Amsterdammers te zijn. Boskamp: “Maar nu heeft hij ook op ons lopen zeiken. Van de week nog.”
En toch, benadrukken beide heren, komt Driessen graag bij wedstrijden van Feyenoord. Niet alleen in De Kuip, maar ook buitenshuis. Boskamp: “Als we gaan kijken, weet ik dat hij er ook is. Ook als ik buitenshuis ga kijken, dan is hij er ook. Het is een stille liefhebber.”
Een verborgen liefde
Het idee dat Driessen in stilte een warm hart toedraagt aan Feyenoord, is opvallend. Zijn publieke imago als kritische verslaggever van De Telegraaf strookt daar namelijk niet mee. Toch lijkt Boskamp ervan overtuigd dat er een andere kant schuilgaat achter de journalist. “Dus we moeten het niet verklappen aan de mensen, maar eigenlijk is Valentijn een ontzettende Feyenoorder,” grapt Van der Gijp. Waarop Boskamp droogjes reageert: “Ik denk dat ze het al weten.”
Voor de trouwe luisteraar en de Feyenoord-supporter in het bijzonder, is dit een onthulling die zowel verrassend als vermakelijk is. In het medialandschap waarin journalisten vaak onderwerp zijn van discussie over vermeende clubvoorkeuren, is deze uitspraak van Boskamp olie op het vuur – maar dan wel met een glimlach.
Oog voor detail, maar hart voor De Kuip
Hoewel Driessen als journalist professioneel afstand moet bewaren, zijn het juist dit soort kleine anekdotes die laten zien hoe verweven de voetbalwereld is. Dat iemand als Driessen, die met regelmaat clubs fileert in zijn columns, mogelijk al jarenlang zijn hart heeft verloren aan Feyenoord, geeft een menselijk tintje aan zijn vaak harde oordeel.
Voor Jan Boskamp is het geen verrassing meer. Hij noemt Driessen zelfs een “ontzettende Feyenoorder”. En volgens hem zit die liefde diep, ook al uit Driessen zich er nooit publiekelijk over. Juist dat maakt het zo bijzonder. Je hoeft niet altijd met een sjaal om je nek op de tribune te staan om fan te zijn – soms ben je gewoon een vaste verschijning langs de lijn, zonder veel woorden, maar met een warm kloppend hart voor de club.
Verrassing voor Ajax-fans
De Ajax-aanhang zal ongetwijfeld met opgetrokken wenkbrauwen luisteren naar deze podcastaflevering. Driessen, jarenlang gezien als een criticaster van de club, blijkt volgens Boskamp dus zélf aan de andere kant van de klassieke rivaliteit te staan. “Daar gaan die Ajacieden helemaal gek van worden,” voorspelt Van der Gijp dan ook met een grijns.
Of deze onthulling tot veel opschudding zal leiden in medialand is afwachten, maar één ding is zeker: de band tussen Feyenoord en Valentijn Driessen is in elk geval onderwerp van gesprek geworden. En zoals altijd geldt bij zulke bekentenissen: waar rook is, is vuur.
Wat vind jij: hoort een journalist zoals Valentijn Driessen zijn clubvoorkeur te verbergen, of maakt dit hem juist menselijker? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.