Het afgelopen voetbalweekend was voor Willem van Hanegem niet om vrolijk van te worden. Jij merkte het misschien zelf ook: op meerdere Eredivisie-velden was het meer toneel dan sport. In zijn vaste column voor het Algemeen Dagblad uitte het Feyenoord-icoon felle kritiek op spelers die volgens hem over de schreef gingen met schwalbes, overdreven gedrag en gemanipuleer richting de scheidsrechter.

Spelers overschrijden volgens Van Hanegem de sportieve grens
Volgens Van Hanegem lag het niveau op de velden niet alleen aan de bal te laag, maar ook qua sportiviteit. “Het hele weekend zag ik spelers rollen en proberen elkaar kaarten aan te naaien,” schreef hij met duidelijke ergernis. Jij weet dat Van Hanegem bekendstaat om zijn directe toon, en ook dit keer spaarde hij niemand. Hij benoemde concreet Bryan Linssen van NEC en Wouter Goes van AZ als spelers die zich schuldig maken aan dit gedrag.
Voor Van Hanegem staat dit haaks op wat voetbal zou moeten zijn. Als voormalig topspeler met een uitgesproken visie op het spel, stoort hij zich vooral aan het acteerwerk dat de laatste jaren volgens hem steeds vaker het spelbeeld bepaalt. Hij waarschuwt zelfs dat spelers als Goes zichzelf ermee in de voet schieten. “Goes moet uitkijken dat het niet tegen hem gaat werken,” aldus De Kromme.
Ook kritiek op Eerste Divisie: ‘Kemper van NAC is net zo erg’
Niet alleen op het hoogste niveau zag Van Hanegem dit gedrag terug. Zelfs in de Keuken Kampioen Divisie viel hem een vergelijkbare speler op: Boy Kemper van NAC Breda. “Die is van hetzelfde laken een pak,” stelde Van Hanegem resoluut. Jij voelt waarschijnlijk ook aan dat de ergernis van de voormalig Feyenoorder zich niet beperkt tot één specifieke speler, maar dat het gaat om een bredere trend in het hedendaagse voetbal.
Volgens hem begint deze houding zich diep in te vreten in de voetbalcultuur. Spelers lijken eerder bezig te zijn met het beïnvloeden van de scheidsrechter dan met het zoeken van de aanval. Voor jou als kijker betekent dat vaak onderbroken spel, frustraties op het veld en minder beleving in de tribunes.
Brobbey onder vuur ondanks winstpartij Ajax
Ook tijdens de kraker tussen PSV en Ajax werd Van Hanegem iets te veel afgeleid door toneelspel. Brian Brobbey, de spits van Ajax, moest het ontgelden. “Brobbey rolt de hele wedstrijd over het veld. Hij heeft dat helemaal niet nodig,” aldus Van Hanegem. Jij zag het misschien ook: een speler die normaal gesproken bulkt van de kracht, maar die volgens Van Hanegem zichzelf tekortdoet door zich onnodig theatraal te gedragen.
Toch erkent De Kromme dat Brobbey op andere vlakken zijn waarde heeft. Wat hem betreft ontbreekt er vooral nog één cruciaal element in zijn spel. “Wat hij wel nodig heeft, is iemand die hem leert koppen.” Het is een kritiekpunt dat vaker terugkomt bij analisten: Brobbey’s spel in de lucht blijft ondermaats, ondanks zijn fysiek. Jij ziet dat ook terug in zijn statistieken: veel loopacties, betrokken bij combinaties, maar zelden dreigend bij hoge ballen.
Geen doelpunt, wel een voldoende
Brobbey stond tegen PSV de volle negentig minuten op het veld, maar wist het net wederom niet te vinden. Toch werd zijn optreden niet als slecht beoordeeld. Voetbal International gaf hem een 7 voor zijn wedstrijd in Eindhoven. Dat cijfer weerspiegelt zijn bijdrage aan het spel, los van doelpunten. Jij merkt het ook: Brobbey blijft belangrijk in de combinaties, sleept verdedigers mee en creëert ruimte voor medespelers – zoals Bertrand Traoré, die wel het net wist te vinden.
Dit seizoen kwam Brobbey al tot 2.027 speelminuten, verspreid over 39 officiële duels. In die wedstrijden was hij goed voor zeven doelpunten en vijf assists. Niet indrukwekkend voor een spits bij Ajax, maar zeker niet ondermaats. Toch is het gebrek aan doelpunten in topwedstrijden iets dat aan hem blijft kleven, en dat zagen we zondag opnieuw.
Ajax op koers, maar Brobbey moet blijven groeien
Met de winst op PSV nam Ajax afstand van de concurrentie. De voorsprong in de titelstrijd is inmiddels negen punten. Jij ziet het zelf: de Amsterdammers boeken resultaten en ogen stabiel. Maar binnen dat succes is ook ruimte voor individuele groei. Voor Brobbey betekent dat scherper worden in de afronding en het verbeteren van zijn spel zonder bal. En, als het aan Van Hanegem ligt, het afleren van onnodig theater.
Dat geldt niet alleen voor Brobbey, maar voor een groeiende groep spelers. Het is volgens Van Hanegem tijd dat de Eredivisie weer draait om voetbal en niet om het versieren van kaarten of het theatrale vallen bij elk contact. Jij als fan wil uiteindelijk gewoon een eerlijke strijd zien, met passie, strijd en respect voor het spel.
Ben jij het eens met Willem van Hanegem dat het acteerwerk in het voetbal uit de hand loopt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.