Imane Khelif, een van de meest besproken atleten van deze Olympische Spelen, heeft voor het eerst openlijk gesproken over de controverse rond haar persoon.
De 25-jarige Algerijnse boksster, die zowel tegen haar tegenstanders als de publieke opinie vecht, deelde haar zorgen in een interview met SNTV. “Mijn familie maakt zich zorgen om mij,” vertelde ze.
Opvallende prestaties en publieke aandacht
Khelif kwam wereldwijd in het nieuws nadat ze vorige week haar Italiaanse tegenstandster Angela Carini binnen 46 seconden versloeg.
De aandacht voor haar prestaties werd al snel overschaduwd door discussies over haar geslacht. Vorig jaar op het WK in New Delhi werd ze door de internationale boksbond IBA gediskwalificeerd vanwege een te hoge testosteronspiegel, hoewel ze als vrouw geboren is. De details van deze testresultaten zijn nooit openbaar gemaakt.
Door een schandaal binnen de IBA, erkent het IOC deze bond niet meer en organiseert het olympisch comité zelf het bokstoernooi. Dit stelde Khelif, net als de Taiwanese bokster Lin Yu-ting, die om dezelfde reden was gediskwalificeerd, in staat om deel te nemen aan de Spelen in Parijs.
Beide bokssters hebben de halve finales bereikt, waardoor ze al verzekerd zijn van een bronzen medaille, omdat er in het boksen geen wedstrijd om de derde plaats is.
Khelif’s oproep tegen pesten
Tijdens het interview met SNTV deed Khelif een emotionele oproep aan het publiek. “Ik wil alle mensen oproepen om atleten niet te pesten, want het heeft gevolgen. Gigantische gevolgen. Het kan mensen kapotmaken, het kan mensen mentaal breken. Het verdeelt de mensen. Daarom vraag ik: stop ermee. Het is genoeg geweest,” zei ze.
Ze benadrukte dat haar familie twee dagen per week contact met haar houdt en zich zorgen maakt om de impact van de situatie op haar welzijn. “Als God het toestaat, zal deze storm resulteren in een gouden medaille. Dat zou het beste antwoord op de criticasters zijn,” voegde ze eraan toe.
Dankbaar voor IOC’s steun
Khelif uitte haar dankbaarheid voor het IOC, dat haar in staat stelde om in Parijs te vechten. “Dat is rechtvaardig en het enige juiste. Ik vraag me af waarom dit nu gebeurt.
Maar ik geef niets om andere mensen hun mening. Ik ben naar Parijs gekomen voor een medaille. Ik volg het allemaal niet op sociale media. We hebben hier een team dat op onze mentale gezondheid let en zij laten ons niet op sociale media kijken.”
Na haar overwinning op de Hongaarse Anna Lucia Hamori in de kwartfinales was Khelif overmand door emoties en barstte ze in tranen uit. “Ik hield het niet meer. Na de mediastorm en de zege had ik gemengde gevoelens. Ik was blij, maar ook aangeslagen. Het is voor mij niet makkelijk geweest om hiermee te moeten dealen. Het heeft mijn waardigheid aangetast.”
Khelif’s volgende uitdaging is de halve finale tegen de Thaise Suwannapheng op dinsdag om 22.30 uur.
Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.